De vrucht van de Pawpaw, is natuurlijk datgene waar we allemaal zo nieuwsgierig naar zijn. Hoewel er meerdere redenen zijn waarom we de boom in Nederland kweken, is het eigenlijk toch wel de vrucht waar het voor de meeste mensen allemaal om draait.
De vrucht van de Pawpaw heeft namelijk een heerlijke, zoete smaak.
Deze smaak kan per ras een beetje verschillen, maar de meeste rassen hebben een smaak die te vergelijken is met een combinatie mango/banaan;
een unieke smaakcombinatie zoals die verder eigenlijk niet te vinden is.
De vruchten van de Pawpaw hebben een ovaalronde vorm (foto 1) en groeien meestal in kluitjes van drie tot vijf vruchten. Afhankelijk van het ras, wegen de vruchten zo'n 125 tot 250 gram per stuk. Elke vrucht bevat ook een aantal platte ovale zaden (foto 2). Dit aantal kan variëren van circa 2 tot 10 stuks. Er zijn een aantal rassen welke er om bekend staan, dat zij weinig of zelfs geen zaden bevatten. Dit lijkt natuurlijk erg aantrekkelijk, omdat een pitloze vrucht de consumptie vereenvoudigd, maar minder zaden betekent niet per definitie dat de gehele vruchtkwaliteit beter is.
Naast de heerlijke smaak van de vrucht, heeft de Pawpaw nóg een heel sterke kant, namelijk haar 'mooie' voedingswaarden. De Amerikaanse universiteit Kentucky heeft eens onderzoek gedaan naar de voedingswaarde van de Pawpaw en heeft deze vergeleken met enkele andere vruchtsoorten.
Hieronder zien we de voedingswaardetabel van de Pawpaw,
vergeleken met de banaan, appel en sinaasappel.
(Bron: Kentucky University - vertaald)
|
Eenheid |
Pawpaw |
Banaan |
Appel |
Sinaasappel |
Samenstelling |
|
|
|
|
|
Energie |
Cal. |
80 |
92 |
59 |
47 |
Eiwit |
Gr. |
1.2 |
1.03 |
0.19 |
0.94 |
Vetten |
Gr. |
1.2 |
0.48 |
0.36 |
0.12 |
Koolhydraten |
Gr. |
18.8 |
23.4 |
15.25 |
11.75 |
Voedingsvezels |
Gr. |
2.6 |
2.4 |
2.7 |
2.4 |
Vitamines |
|
|
|
|
|
Vitamine A |
RE.A |
8.6 |
8 |
5 |
21 |
Vitamine A |
IU.B |
87 |
81 |
53 |
205 |
Vitamine C |
Mg. |
18.3 |
9.1 |
5.7 |
53.2 |
Thiamine |
Mg. |
0.01 |
0.045 |
0.017 |
0.087 |
Riboflavine |
Mg. |
0.09 |
0.1 |
0.014 |
0.04 |
Niacine |
Mg. |
1.1 |
0.54 |
0.077 |
0.282 |
Mineralen |
|
|
|
|
|
Potassium |
Mg. |
345 |
396 |
115 |
181 |
Calcium |
Mg. |
63 |
6 |
7 |
40 |
Fosfor |
Mg. |
47 |
20 |
7 |
14 |
Magnesium |
Mg. |
113 |
29 |
5 |
10 |
Ijzer |
Mg. |
7 |
0.31 |
0.18 |
0.1 |
Zink |
Mg. |
0.9 |
0.16 |
0.04 |
0.07 |
Koper |
Mg. |
0.5 |
0.104 |
0.041 |
0.045 |
Mangaan |
Mg. |
2.6 |
0.152 |
0.045 |
0.025 |
Aminozuren |
|
|
|
|
|
Histidine |
Mg. |
21 |
81 |
3 |
18 |
Isoleucine |
Mg. |
70 |
33 |
8 |
25 |
Leucine |
Mg. |
81 |
71 |
12 |
23 |
Lysine |
Mg. |
60 |
48 |
12 |
47 |
Methionine |
Mg. |
15 |
11 |
2 |
20 |
Cystine |
Mg. |
4 |
17 |
3 |
10 |
Fenylalanine |
Mg. |
51 |
38 |
5 |
31 |
Tyrosine |
Mg. |
25 |
24 |
4 |
16 |
Threonine |
Mg. |
46 |
34 |
7 |
15 |
Tryptofaan |
Mg. |
9 |
12 |
2 |
9 |
Valine |
Mg. |
58 |
47 |
9 |
40 |
A) RE = Retinol Equivalent
B) IU = Internationale eenheid retinol
C) Gemeten waardes zijn per 100 Gram vrucht. Analyse is uitgevoerd met pulp, dus inclusief schil. Hierdoor kunnen sommige waardes,
zoals de hoeveelheid voedingsvezels en vet hoger uitvallen. De schil is overigens niet eetbaar.
In bovenstaande tabel is de cel die de hoogste waarde heeft, donkergroen gekleurd.
Als we de tabel goed aflezen, dan zien we dat de hoeveelheid vitamines in de Pawpaw ongeveer gelijk is aan de hoeveelheid vitamines in een banaan, appel of sinaasappel. Hoewel de Pawpaw niet altijd het best scoort, zit hij wel altijd aan de hoge kant.
Extra interessante qua voedingswaarde van de Pawpaw, dat zijn de mineralen en aminozuren. Bij bijna alle geteste onderdelen, scoort de Pawpaw het hoogst. Het meest opvallende zijn de mineralen zoals ijzer, magnesium, zink en koper. Deze mineralen zijn in relatief hoge concentratie aanwezig in de vrucht. Er zit zelfs ruim twintig keer zoveel ijzer in de Pawpaw als een banaan en ook ruim twintig keer zoveel magnesium in een Pawpaw als in een appel.
Kortom, de Pawpaw heeft niet alleen een goede smaak, maar ook zijn voedingswaarden zijn enorm interessant.