De teelt van Pawpaw

Hoewel de Pawpaw een heel bijzonder gewas is, stelt zij eigenlijk helemaal geen bijzondere voorwaarden om te kunnen groeien.

Wanneer de omstandigheden redelijk in de buurt komen van wat de plant wenst, zal je zien dat de plant zich snel op haar gemak voelt en gaat groeien.

Ondanks haar relatief gemakkelijke groei, is de boom toch erg moeilijk te verkrijgen, en als deze verkrijgbaar is, slechts in kleine oplage.

Hoe kan dit? Belangrijk om te weten, is dat wat hierboven beschreven staat, slechts alleen over de groei van de plant gaat.

Hier gaat echter nog een heel proces aan vooraf;

Vermeerdering

Pawpaw wordt vermeerderd door zaaien of enten/oculeren. Beide vermeerderingstechnieken worden veel gebruikt in de sector. Echter, bij Pawpaw is het percentage dat kiemt na het zaaien of aanslaat na het enten vaak heel laag. De zaden van de vrucht hebben eerst een stratificatie nodig om te kunnen kiemen. Vaak wordt dit gedaan door een koudeperiode, waarin de huid van het zaad zachter wordt en de vrucht makkelijker kan kiemen. Deze koudeperiode bestaat uit een behoorlijk aantal dagen, waardoor veel zaden uitvallen door bijvoorbeeld schimmel en rot.

Gekiemde Pawpawzaden

(bron: Blossom Nursery)


   Illustratie over enten 

(bron: Fruit abc)

Het enten of oculeren van Pawpaw, wordt de laatste jaren steeds vaker gedaan.  Toch levert deze techniek

lang niet altijd een positief resultaat op. Bij het enten van deze bijzondere vrucht is precisie uiterst belangrijk.

Omdat de enten die voor vermeerdering gebruikt worden vaak erg teer zijn, moeten de ent en onderstam

naadloos op elkaar aansluiten. Daarbij is de timing ontzettend belangrijk, dan wel niet belangrijker.

Voor een optimaal resultaat moet de Pawpaw worden geënt op hét moment waarop de sapstroom in

de plant weer op gang komt en de ent op kan pakken.

 

Kortom, de vermeerdering van Pawpaw is een specialiteit. Door het 'moeilijke' proces zijn er maar weinig planten

in omloop. Desondanks zijn er langzamerhand steeds meer kwekers die de plant in hun assortiment opnemen.

 

Op het vervolg van deze pagina kijken we naar vijf verschillende aspecten die met de groei van de Pawpaw

te maken (kunnen) hebben, en lichten we deze toe. Heeft u specifieke vragen over de teelt van Pawpaw?

Deze kunt u stellen via ons contactformulier.


1. Bodem

Hoewel de Pawpaw qua weersomstandigheden in Nederland geen moeilijk gewas is, stelt de boom toch wel enkele eisen aan de bodem waarin zijn staat. Voor de bodem zijn er eigenlijk drie onderdelen van belang: bodemsoort, vochtdoorlaatbaarheid & zuurtegraad. Hoewel alledrie de onderdelen erg kunnen verschillende, staan ze toch met elkaar in verbinding en hebben ze eigenlijk veel met elkaar te maken. 

 

Voor de ideale bodem van Pawpaw kijken we naar de natuurlijke omgeving van de vrucht. Zoals wellicht al bekend, komt de Pawpaw van nature voor in de bossen van Noord- en Noord-Oost Amerika. Van oorsprong groeit de vrucht echt midden in de wildernis, tussen allerlei andere bomen.

In die natuurlijke habitat staat de boom op een humusrijke en luchtige bosgrond, waarbij de grond lichtzuur (Ph 5,0 - 6,5) is. Een ander kenmerk van deze bodem - en erg belangrijk voor de plant - dat is de grote vochtdoorlaatbaarheid van de bodem. Wanneer Pawpaw op een dichtgeslagen zware grond wordt gepland,  dan zal de boom het niet snel naar zijn zin hebben. Deze drie bovengenoemde kenmerken zijn belangrijk om rekening mee te houden bij de eventuele  aanplant van uw boom.


 

2. Aankoop

Wanneer u overweegt om een Pawpawboom te kopen, dan zijn er eigenlijk twee opties: een gezaaide boom óf een geënte boom. Een gezaaide boom wordt gezaaid uit Pawpaw-pitten en wordt vervolgens opgekweekt tot boom(pje). Een geënte boom is een veredelde boom waarbij een ent op een zaailing is geplaatst.

Het voordeel van een geënte boom ten opzichte van een zaailing, is dat een geënte boom veel sneller (binnen enkele jaren) vrucht draagt.

Er zijn inmiddels vele soorten rassen Pawpaw bekend. Voor meer informatie over de verschillende rassen, kunt u naar het onderdeel 'Rassen' gaan.

 

Wanneer u de keuze voor een Pawpawsoort hebt gemaakt is het bij de koop erg belangrijk om te letten op welke wijze de boom is gekweekt.

Er zijn kwekers die bomen aanbieden welke in volle grond zijn gekweekt. Wanneer u de boom koopt, wordt de boom gerooid en kunt u deze met 'blote wortel' meenemen. Echter, de Pawpaw heeft een wortelstelsel met een penwortel. Deze penwortel groeit vaak erg diep. Wanneer de boom na planten verplant of gerooid wordt, dan beschadigd de penwortel en zal de boom op een nieuwe plek niet snel meer aanslaan. Dit is de reden waarom kwekerij Asimina u aanraadt om altijd Pawpawboompjes te kopen die in container zijn gekweekt. Deze boompjes hebben een goed wortelstelsel en kunnen prima doorgroeien wanneer deze geplant worden (De planten van kwekerij Asimina worden altijd containergekweekt).

 

3. Klimaat

Vele mensen zullen zich bij het horen over de Pawpaw afvragen of deze bijzondere vrucht hier in Nederland wel zal kunnen groeien. Het antwoord op deze vraag is eigenlijk heel helder; de Pawpaw groeit ontzettend goed in het Nederlandse klimaat. Het klimaat van de oorspronkelijke habitat van de plant (Noord- & Noordoost Amerika) heeft eigenlijk best veel overeenkomsten met het Nederlandse klimaat, waardoor de plant het logischerwijs ook goed doet bij ons in Nederland. De Pawpaw is zeer winterhard. Wanneer de boom in de volle grond is gepland kan deze makkelijk tegen temperaturen van rond de -20 Graden Celsius. Daarnaast houdt de plant van een vochtige bodem. Uit ervaring weten we, dat wanneer de plant in een vochtige (maar daarbij ook doorlatende) grond staat, deze zich op zijn gemak voelt en sterke loten zal ontwikkelen. Regelmatig water geven kan dus zeker geen kwaad. Let er daarbij dus nogmaals wel op dat overtollig vocht wel weg kan zakken, zodat de plant niet 'verzuipt'.

 

4. Bemesting

 

5. Snoeien

De Pawpaw verdraagt snoeien goed. Sterker nog, wanneer de boom gesnoeid wordt, dan komt de boom in veel gevallen met sterke loten terug.

In de praktijk is het snoeien van de boom weinig nodig, zeker niet in de eerste paar jaar nadat u uw boom heeft aangeplant. Redenen tot snoei zouden kunnen zijn dat de boom na een aantal jaar te groot voor u wordt of dat u de groei wilt corrigeren. Een andere reden tot snoeien kan zijn dat er takken zijn die elkaar kruisen, of die naar binnen groeien, welke u wilt corrigeren.

 

Nogmaals, de boom verdraagt snoeien goed. Wel wordt aangeraden in om niet in het groeiseizoen te snoeien, maar in de maanden november - februari

Leer meer over ons.

Kwekerij Asimina is gespecialiseerd in de teelt van Pawpaw (Asimina triloba).

In onze WEBSHOP kunt u zien welke planten wij u kunnen aanbieden.

 

Opzoek naar specifieke soorten/maten of heeft u vragen over ons product?

Bel of mail ons gerust! 


  

Wilt u graag bij ons langskomen? Dat kan!

Wel graag even een afspraak maken.

 

Kwekerij Asimina

Hogeveldsweg 2

8147 RJ Giethmen

info@kwekerij-asimina.nl

06-81575368